Ako si vybrať účinný energetický gél

Obrázok článku

Leto sa nám pomaly blíži. Však už aj v týchto dňoch nás dokáže slniečko pekne zahriať. Ale to pravé leto, podľa kalendára, má ešte len prísť. A s letom prichádza pre mnoho ľudí aj dovolenka.

Kto chce získať super letnú postavu a na kúpalisku alebo pláži ukázať prácu, ktorú zvyšok roka odvádzal v posilňovni, má akurát tak čas začať s premenou do plaviek. Základom bude diéta, ale postupne bude dosť možno treba pridať aj nejaké to kardio. To vám totiž pomôže navýšiť energetický výdaj a vy tak ručičky váh vychýlite zas trochu vo svoj prospech. Lepšie povedané v prospech vašej formy.

Keď už s tým začnete, predpokladám, že ho budete chcieť vykonávať čo najefektívnejšie. Základom je spánok, dostatočná regenerácia, určite odporúčam pretiahnutie a postupné navyšovanie záťaže. Rovnako tak sa vám k tomu ale bude hodiť správna predtréningová výživa.

Môžete si napríklad urobiť nejaké vyvážené jedlo, ktoré bude postavené prevažne na sacharidoch a nebude mať veľa tukov a vlákniny, aby vás v žalúdku dlho neťažilo. Pretože to u kardia nikto nechceme.

Na druhú stranu tu ale budú určite aj takí, ktorí a) pripravovať si také jedlo nechcú b) sa v strave toľko nevyznajú, chcú siahnuť po istote a podávať potom maximálne výkony.

A tu sa dostávame k jadru veci. Alebo skôr dnešného článku.

Tým sú energetické gély. Napríklad tie od značky Named Sport - prípravky určené na vytrvalostné aktivity, ktoré majú zloženie vyladené tak, aby vám dodalo postupný prísun energie a podporilo tak naplno vašu vytrvalostnú aktivitu.

 

Oproti klasickej strave môžu mať tieto špecializované prípravky aj niekoľko výhod:

 

Zloženie

Ako som už spomenul – ak by ste si predtréningovú stravu chceli pripraviť sami, zamerali by ste sa na dostatočný príjem sacharidov. Tie sú totiž pre vytrvalostných športovcov hlavným zdrojom energie. Počas dlhodobej fyzickej aktivity sa svaly spoliehajú na zásoby glykogénu – sacharidov uložených vo svaloch a pečeni – ktoré im dodávajú energiu. Príjem sacharidov pred tréningom pomáha udržovať hladinu glukózy v krvi, odďaľovať únavu a zlepšovať tak výkon.

Energetické gély sú často pripravované práve s dôrazom na sacharidy, niektoré majú svoje zloženie naozaj vymakané a vy z nich tak vyžmýkate maximum.

Nájdete ich často aj s prídavkom ďalších látok na podporu výkonu. Ide napr. o vápnik, draslík alebo horčík. To všetko sú látky, ktoré môžu zásadným spôsobom podporiť činnosť vašich svalov.

Tým ale výhody gélov nekončia.

 

Praktickosť

Chcete v kardio aktivite pokračovať na dovolenke a nechcete si so sebou brať pol chladničky alebo potom v hoteli zložito variť? Alebo si chcete zbaliť zdroj energie so sebou do batohu? Potom práve oceníte praktickosť energetických gélov. Strčíte ich do batohu, nebudú sa vám tam sypať, nezaberú veľa miesta. S ich prípravou si tiež nemusíte robiť mnoho starostí. V prípade, že zvolíte gély značky Named Sport, nebudete ani potrebovať vodu (aj keď tu pri vytrvalostnej aktivite silne odporúčam). Gély majú skvelú tekutú konzistenciu a tak ich ani nepotrebujete zapíjať.

 

Chuť

Nepochybujem, že veľa z vás vie pripraviť skvelé, chutné jedlo. Pokiaľ ale siahnete namiesto toho po energetickom géle, pochutnáte si aj tak. Gély majú totiž tiež výbornú chuť. Niekto to dokonca berie už pomaly ako rituál alebo „nápoj“, na ktorý sa celý deň teší.

 

 

Nakoniec stručný návod na použitie:

Vždy sa pozrite na etiketu produktu a návod, ako ho používať. Môže sa to pri jednotlivých géloch líšiť.
Často sa stretnete s odporúčaním užívať gél pred aktivitou, veľmi efektívne môže byť ale aj použitie počas aktivity. Aj použitie po aktivite môže poslúžiť, napríklad na rýchlejšie obnovenie glykogénu a podporu regenerácie.
Niekedy môžete použiť aj viac balení gélu - napr. jedno pred, jedno po. Znovu ale upozorňujem, že záleží na konkrétnom produkte a tiež na povahe vašej pohybovej aktivity. Vždy teda čítajte.

 

Takže zhrnutie – zaradenie energetických gélov do vášho vytrvalostného tréningu môže výrazne zvýšiť výkonnosť a regeneráciu a tým maximalizovať účinok, ktorý z danej aktivity získate. Vďaka svojim účinným zložkám, skvelej chuti a praktickosti sú výborným suplementom as blížiacim sa letom a dovolenkou prídu rozhodne vhod.