Čo piť počas jazdy na bicykli

Čo piť počas jazdy na bicykli? Zamýšľali ste sa niekedy? Najmä pri mimoriadne intenzívnej fyzickej námahe alebo pri veľkých horúčavách môže príprava správneho nápoja, ktorý si vezmete so sebou do jednej alebo viacerých fliaš s vodou, výrazne ovplyvniť výkonnosť a pohodu počas cyklistického výletu a po ňom.

Samotná voda? Tu je dôvod, prečo nie
Voda je najlepšou tekutinou na hydratáciu a mala by zostať hlavným zdrojom hydratácie. Počas fyzickej námahy však na udržanie optimálnej hydratácie, podporu športového výkonu a zabezpečenie lepšej regenerácie samotná voda nemusí stačiť. Je to minimálne z troch dôvodov:

  1. Voda ako hypotonická tekutina sa v čreve asimiluje veľmi krátko, rýchlo uhasí pocit smädu, ale ešte skôr, ako sa obnoví optimálna hladina vody. Okrem toho vody s nízkym obsahom minerálov stimulujú diurézu, čo vedie k ďalším stratám tekutín.
  2. Vzhľadom na absenciu sacharidov a neschopnosť adekvátne doplniť minerálne soli stratené potením, samotná voda nemôže poskytnúť energiu a výdrž počas fyzickej námahy.
  3. Ideálny nápoj pri fyzickej námahe je taký, ktorý minimalizuje množstvo tekutiny zostávajúcej v žalúdku. Na zabezpečenie krátkeho času prechodu v žalúdku sa odporúča pridať do vody malé množstvo zriedených minerálnych solí a sacharidov.

Ideálny nápoj pri jazde na bicykli
Odporúčame vyraziť na bicykel aspoň s dvoma fľašami vody. Jednu naplnenú vodou, najlepšie vodou z vodovodu, pretože je menej močopudná a bohatšia na minerály. Druhá je naplnená vodou a pridaným doplnkom tak, aby ste mali izotonický nápoj, ktorý sa dokáže rýchlo vstrebať v čreve, ale len toľko, aby umožnil väčšie vstrebávanie minerálnych solí stratených potením. Správny doplnok okrem iného umožňuje pridať aj taký podiel sacharidov, ktorý dodáva energiu a urýchľuje prechod tekutiny v žalúdku, čím sa minimalizuje riziko zaťaženia žalúdka počas fyzickej námahy.

Ideálny nápoj má teplotu 10 až 15 °C. Pod touto teplotou hrozí riziko prekrvenia, nad touto teplotou je tekutina príliš horúca a neplní cennú funkciu znižovania telesnej teploty. Chladná tekutina pomáha telu v tejto funkcii a obmedzuje potenie a následnú stratu minerálov a zásob vody.

 

Rovnako dôležité ako zloženie nápoja je aj spôsob jeho užívania. Nejde teda len o to, čo piť pri cyklistike, ale aj ako to piť. Odpoveď je jednoduchá: neustále a po malých dúškoch.

Ak je obzvlášť horúco, odporúčame vám, aby ste sa deň predtým zásobili vodou a prijímali ju priebežne počas celého dňa, vždy v malých množstvách, a potravinami, ako je ovocie a zelenina, ktoré sú bohaté na vodu.

Ktoré doplnky do fľaše s vodou pre cyklistu?
Čo piť počas cyklistického výletu závisí aj od toho, aký dlhý a náročný je výlet, od vonkajšej teploty a od toho, ako veľmi sa chcete v ten deň namáhať. Existuje veľa premenných, ktoré treba zvážiť, ale v zásade vám môžem dať nasledujúce rady:

> Do 2,5 hodiny
Okrem samotnej vody si vezmite fľašu s 30 g Isonamu Energy na každých 500 ml vody, aby ste doplnili straty hydrosalínu a podporili svoj výkon vitamínmi C a B6, kreatínom Creapure® a ženšenom.

Ak chcete dodatočnú vzpruhu, ak je výlet obzvlášť náročný, môžete pridať aj 30 až 50 g Maltonamu s neutrálnou chuťou, s maltodextrínmi rôznej asimilácie pre neustále uvoľňovanie energie a karnitínom pre väčšiu odolnosť.

 

> Viac ako 2,5 hodiny
Okrem samotnej vody užívajte dve fľašky, jednu s 30 g Isonamu Energy na každých 500 ml vody, zmiešanú s vrecúškom AMINO(16)PRO, bazénom aminokyselín Ajipure® a vitamínov skupiny B, na boj proti únave a podporu svalovej vytrvalosti počas fyzickej námahy.

Pripravte si druhú fľašu s 50 g Maltonamu na každých 500 ml vody. Pite po troškách, každých 5 až 10 minút, pričom obe fľaše neustále striedajte.

Prečo dve alebo viac fliaš? Aj keď máte len jednu bandasku s izotonickým nápojom, pretože vaša jazda je krátka, vždy by ste mali mať pri sebe bandasku len s vodou. Okrem toho klietka na fľašu na bicykli nedokáže pojať príliš veľké fľaše, preto sa odporúča nainštalovať aspoň dve a pri dlhších a náročnejších jazdách použiť vrecko alebo klietku na fľašu cez rameno.