Kŕče: príčiny, riziká a ako ich liečiť

Obrázok článku

Kto aspoň raz v živote nezažil kŕče?
Tieto náhle, mimovoľné a bolestivé kontrakcie kostrového svalstva, ktoré majú tendenciu sa rýchlo vytriediť, môžu byť rôznych typov a tie, ktoré vo všeobecnosti postihujú zdravých jedincov, sa nazývajú „benígne“ alebo „kŕče spojené s cvičením“.

Viera, že príčina kŕčov spočíva vo výživovom deficite, má svoje základy, ale predtým, ako sa budeme zaoberať problémami, ktoré dnes zostávajú nevyriešené, zhodnotíme, čo sa považuje za hlavné dôvody.

Hlavnými rizikovými faktormi spojenými s výskytom kŕčov sú znalosť, intenzita a trvanie cvičenia a nízka úroveň tréningu; takže ak počas maratónu alebo dlhšej aktivity s istou opakovanosťou zisťujete nástup kŕčov, prvé hodnotenia, ktoré treba urobiť, sú v pracovnom programe.
Ak uvedieme praktický príklad, ak trpíte kŕčmi viac-menej opakujúcim sa spôsobom, lýtko bude zahrnuté do tréningu špecifických cvičení na zlepšenie sily a vytrvalosti danej svalovej skupiny, ako sú napríklad excentrické cvičenia.

Po overení, že nejde o nízku úroveň tréningu alebo nadmerné úsilie, môžeme predpokladať nejaký nutričný deficit a v tomto zmysle je ten spojený s horčíkom (Mg++) určite najznámejší.

Pri pestrej strave sa považuje za ťažké prejaviť fenomén nedostatku Mg++ súvisiaci s cvičením, avšak pri dlhotrvajúcich aktivitách sa odhaduje strata hlavne potením 10-20%. Predpokladá sa, že tieto straty sú kompenzované zavedením približne 240 mg/deň Mg++, čo nie je ťažké dosiahnuť vyváženou stravou alebo pomocou doplnkov. Malo by sa pamätať na to, že športovci často trpia nedostatkom Mg++ a to je obzvlášť zrejmé pri vytrvalostných športoch. Tento nedostatok, často nedostatočne diagnostikovaný, môže byť príčinou celkovej únavy a svalových problémov po tréningu.

 

Svalové kŕče sa preto vyskytujú častejšie u subjektov s nedostatkom horčíka, hoci ich úloha nie je doteraz úplne jasná a definovaná a určite sa podieľa na svalovej kontrakcii.
Zo všetkých týchto dôvodov by sa horčík mal považovať za voliteľnú liečbu na boj proti svalovým kŕčom; aj keď dôkazov o suplementácii/redukčnej asociácii tohto javu je stále málo, príjem zostáva odporúčaný.