Pečený filet z lososa s nakladanými brusnicami, petržlenovou vňaťou a pistáciami
Mastnú rybu, ako je losos, vyváž domácimi nakladanými brusnicami. Dodávajú jedlu zábavný a vianočný nádych.
Ingrediencie
Nakladané brusnice
- 300 ml jablčného octu
- 300 g práškového cukru
- 340 g čerstvých brusníc
- ½ ČL celých klinčekov
- ½ lyžičky borievky
Losos
- 75 g strúhanky
- ½ lyžičky sušeného tymiánu
- 2 lyžice sumachu
- 1 citrón, kôra
- 5 lyžíc olivového oleja
- 1 kg filetu z lososa (vykosteného)
- 60 g pistácií (drvených)
- ½ malého zväzku petržlenovej vňate, nakrájanej na servírovanie
Príprava
KROK 1
Nakladané brusnice urob týždeň alebo dva dopredu. Vlož ocot a cukor do hrnca na strednú teplotu a priveď do varu. Primiešaj zvyšné ingrediencie a ďalej var 4 minúty. Zmes nalej do 1-litrovej sterilizovanej nádoby alebo dvoch menších, dobre uzavri a nechaj vychladnúť. Potom ich nechaj vychladnúť v chladničke aspoň týždeň.
KROK 2
Rúru zohrej na 200°C. Na suchej panvici opekaj strúhanku 2-3 minúty dozlatista a potom vyklop na tanier a nechaj vychladnúť.
KROK 3
V miske zmiešaj strúhanku, tymian, sumak, citrónovú kôru a trochu korenia. Pokvapkaj 5 lyžicami olivového oleja a dôkladne premiešaj.
KROK 4
Polož papier na pečenie na dostatočne veľký plech. Navrch polož filet z lososa kožou nadol a na vrch lososa opatrne rozotri zmes. Zmes príliš nestláčaj. Pokvapkaj trochou olivového oleja navyše.
KROK 5
Lososa sa pečie ideálne 20 – 25 minút, kým nie je upečený a kôrka nezozlatne. Po uvarení prelož na servírovací tanier a ozdob pistáciami, trochou scedených nakladaných brusníc a petržlenovou vňaťou. Môžeš podávať s maslovou zeleninou a pečenými zemiakmi.