Zotavovanie: prečo to nepodceniť? Naše tipy po tréningu

 

Počas fyzickej aktivity, najmä ak je intenzívna alebo dlhotrvajúca, svaly využívajú uložené zásoby glykogénu, čo vedie k ich zníženiu. Okrem toho dochádza k poškodeniu a rozpadu svalových bielkovín.

Vo fáze, ktorá nasleduje po tréningu alebo pretekoch, naše telo uvádza do chodu opravné procesy, obnovuje normálnu metabolickú, fyziologickú a funkčnú rovnováhu, obnovuje správne zásoby glykogénu, urýchľuje všetky opravné a regeneračné procesy svalov.

Túto fázu nesmieme podceňovať, ale poňať ju ako tréning. V skutočnosti, ak chcete zlepšiť svoj športový výkon, je potréningová regenerácia nevyhnutná, pretože ak neprebieha správne, následný intenzívny tréning alebo preteky, povedú k výkonnostnému deficitu alebo inak nedosiahnete svoj cieľ.

Fáza regenerácie sa začína hneď po skončení aktivity. V súčasnosti je stanovené, že existuje okno približne 30/45 minút od skončenia tréningu, v ktorom je potrebné zabezpečiť telu dostatočný príjem sacharidov a bielkovín, aby sa urýchlila a optimalizovala tvorba glykogénu, čím sa aktivuje syntéza bielkovín.

Total Energy Recovery> praktické jednodávkové vrecúško s vyváženou zmesou bohatou na jednoduché a komplexné sacharidy, maltodextrín a Cluster Dextrin, vysoko rozvetvené cyklické dextríny s vysokou rozpustnosťou a s rýchlym vyprázdňovaním žalúdka, ktoré umožňuje rýchle vstrebávanie v čreve. Okrem toho v ňom nájdeme dobré množstvo esenciálnych aminokyselín, okrem leucínu aj jeho metabolit HMB (hydroxymetylbutyrát), ktorý je cenený najmä pre schopnosť výrazne aktivovať dráhy regeneračných procesov svalov.

 

Nezabúdajte, že hydratáciu, výživu a suplementáciu treba pridať k cvičeniam na regeneráciu svalov a nezabúdať ani na spánok: práve vtedy dochádza k regenerácii svalov. Osvojme si stratégie, ktoré si nájdu čas na chvíle pokoja, zníženie stresu, prechádzky, strečing, masáže a uvoľnenie mysle. Takto dosiahneme najlepšiu funkčnú regeneráciu.

Po tejto jemnej fáze sa vrátime k tréningu so správnou motiváciou a správnou energiou.