Glutamín
Aminokyselina L-Glutamín (ako aj kyseliny glutámová) je jednou z najviac sa vyskytujúcich aminokyselín v tele.
Zlepšuje funkcie tráviaceho traktu, má nervovo-ochranné účinky, zvyšuje produkciu glykogénu v pečeni, reguluje hladinu krvnej glukózy, reguluje rovnováhu a metabolizmus bielkovín, zabraňuje stratám svalovej hmoty, potláča produkciu kyseliny mliečnej vo svaloch, chráni organizmus pred pretrénovaním a zlepšuje imunitu. Najvyužiteľnejšia forma glutamínu je Glutamín-Peptid, až o 80% využiteľnejší ako L-glutamín, nakoľko čistý L-glutamín je aj potravou pre mikroorganizmy v tráviacom trakte, podieľajúce sa na obranyschopnosti organizmu. S glutamínom dosahujú športovci lepšie výsledky právekvôli jeho schopnosti podpory imunity. S glutamínom sa stretnete rovnako pri odporúčaniach náhrady za iný doplnok výživy kreatín, v čase jeho vysadenia.