Je čas zásobiť sa alebo si ho už premeškal? Čo sa stalo s cenou srvátky?

Je čas začať si robiť zásoby obľúbených srvátkových proteínových doplnkov alebo si to už premeškal? Rôzne globálne a miestne faktory nútia dodávateľov a výrobcov zvyšovať ceny, ktoré sa už prostredníctvom predajcov doplnkov dostávajú k spotrebiteľom.

Ako hovorí Greg Hendrikz, národný senior nákupca a manažér danej kategórie v spoločnosti Dis-Chem (sieť lekární) už na jeseň minulého roka avizovali mnohé značky príchod až 36 % zdražovania všetkých srvátkových výrobkov, pričom ďalšie zvýšenie cien nemusí byť na konci.

Prípad ponuky a dopytu

"Rastúci celosvetový dopyt a nedostatočná ponuka sú hlavnými faktormi, ktoré v súčasnosti podporujú toto zvyšovanie cien," vysvetľuje Hendrikz.

Pandémia túto obchodnú nerovnováhu ešte zhoršila, pretože ovplyvnila globálne dodávateľské reťazce v dôsledku cestovných obmedzení a nedostatku surovín vrátane obalov a iných surovín. Je náročné zohnať kvalitnú srvátku, pretože sa pomaly stáva nedostatkovým tovarom a náklady na jej výrobu rastú.

Výsledné zvýšenie vstupných nákladov, od drahších viečok a plastových obalov až po vyššie náklady na prepravu a dopravu, tiež ovplyvňuje cenu.

A COVID-19 podnietil opätovné zameranie sa spotrebiteľov na zdravie a pohodu, pričom mnohí z nich sa obracajú na výživové doplnky. Dopyt sa ešte zvýšil po tom, ako sa po lockdownoch opäť otvorili posilňovne.

Medzi ďalšie faktory ovplyvňujúce dopyt patrí prudký rast v sektore funkčných potravín, ktorý v súčasnosti vyrába dlhý zoznam výrobkov obsahujúcich srvátkové bielkoviny, od palacinkových zmesí a cereálií až po arašidové maslo a snacky.

protein pancakes, palacinky

Dynamika trhu

Táto trhová dynamika zvyšuje ceny, pretože srvátka sa na voľnom trhu obchoduje ako komodita. Medzi obchodované formy patria srvátkový proteínový koncentrát 90 (WPC90), WPC80 a WPC34. WPC90 a WPC80 sú srvátkové prášky prémiovej kvality s obsahom bielkovín 90 % a 80 %, zatiaľ čo WPC34 má obsah bielkovín 34 %.

Výrobcovia používajú tieto základné zložky na obohatenie rôznych potravinárskych výrobkov o bielkoviny, vrátane detskej výživy a krmív pre zvieratá, okrem doplnkov stravy a doplnkov na zvýšenie výkonu.

Keďže ide o obchodované komodity, faktory ponuky a dopytu a výmenné kurzy sú s cenou srvátky úzko prepojené. Obdobia globálnej hospodárskej nestability majú preto závažné dôsledky pre odvetvie výroby výživových doplnkov.

premium whey

Čo to všetko znamená pre tvoju peňaženku?

Cena surovej srvátky sa po nadobudnutí účinnosti týchto zvýšení v priebehu 12 mesiacov v skutočnosti zdvojnásobí, čo bude mať vplyv na mnohé kategórie výrobkov.

"Napríklad 90 % proteínových kokteilov obsahuje nejakú formu srvátky, vrátane diétnych kokteilov a náhrad stravy. Ovplyvnené budú aj proteínové tyčinky, koktaily pripravené na pitie a funkčné potraviny, ako sú cereálie a občerstvenie, ktoré obsahujú srvátku," pokračuje Hendrikz.

Zatiaľ čo rôzne značky a predajcovia sa snažili koncom minulého roka ešte ceny držať na starej úrovni, postupne sa všetky pridali k zdražovaniu, keďže ceny, za ktoré tovar vyrábajú či nakupujú im už tak či onak dýchali poriadne na krk.

Čas na doplnenie zásob?

Čo by teda mali spotrebitelia urobiť? Rovnako ako pri astronomických cenách benzínu, ktoré by mali ešte porásť, ani so srvátkou to nevyzerá v tomto smere ružovo. Mnohé spoločnosti preto zákazníkom odporúčajú, aby si urobili zásoby obľúbených srvátkových výrobkov a zmiernili tak čiastočne vplyv tohto zvýšenia cien v nasledujúcich mesiacoch a v roku 2022.

Jedným z možných riešení pre ušetrenie je tiež kúpa väčších objemov (balíky 1+1 alebo 2+1 a pod.), kedy sú ceny mierne nižšie.

"Kupujúcim by som tiež odporučil, aby výpredaj využili na zásobenie sa výrobkami s kreatínom monohydrátom, pretože neskôr v priebehu roka očakávame zvýšenie cien aj v tejto kategórii výrobkov,"  hovorí Greg Hendrikz.

krea genic ptk

Pri vytváraní zásob srvátky môžeš prijať opatrenia na predĺženie kvality a integrity prášku:

Medzi ideálne spôsoby skladovania srvátkových výrobkov patria napr.:

  • Skladovanie práškov v chladnom a suchom prostredí.
  • Skladovanie výrobkov pri teplote nižšej ako 26 °C a relatívnej vlhkosti menej ako 65 %.
  • Skladovanie prášku vo vzduchotesných vreckách alebo nádobách.

vegan protein weider

"Túto príležitosť však môžeš využiť aj na prechod na rastlinné bielkoviny, ktoré ponúkajú množstvo ďalších zdravotných výhod," dodáva Hendrikz. V našich predajniach a v e-shope nájdeš široký sortiment rastlinných proteínových doplnkov, s ktorých výberom ti radi poradíme.

Ak ti rastlinný proteín nevonia, odporúčame zásobiť sa rokmi overenými obľúbencami vo zvýhodnených cenách.

zdroj: fitnessmag.co.za