Omega 3-6-9 a zdravé tuky
Prečo by ste mali Omega kyselinám venovať pozornosť? Tieto zdravé tuky podporujú imunitný systém, čím znižujú riziko infekcií, znižujú hladinu „zlého“ cholesterolu, znižujú tak aj riziko kôrnatenia ciev, či riziko aterosklerózy. Pomáhajú znižovať krvný tlak, pomáhajú predchádzať vzniku krvných zrazenín.
#showmore#
Najhodnotnejším zdrojom mastných kyselín sú ryby a rybie oleje, ďalej špeciálne rastlinné oleje. Omega 3,6,9 mastné kyseliny pozitívne vplývajú aj na liečbu cukrovky či artritídy, kedy potláčajú zápaly, ale zmierňujú aj rannú stuhlosť kĺbov. Vedci zistili aj pozitívny vplyv na nervovú sústavu a svalovú regeneráciu spojenú s dobrou odolnosťou šliach a kĺbových väzív pri nadmernom zaťažení.
Najmä tehotné ženy užívaním doplnkou výživy s obsahom omega 3 mastných kyselín zabezpečia dobrý vývoj plodu, hlavne mozgu a očí. Medzi ďalšie pozitíva mastných kyselín patrí aj chudnúci efekt, kde v prípade príjmu zdravých tukov, organizmus tie nezdravé "vypúšťa". S mastnými kyselinami je vhodné užívať aj kĺbovú výživu.