3 zdravé spôsoby kuracieho mäsa
S toľkým množstvom rôznych, dostupných receptov a metód varenia je ťažké vedieť, ktoré sú pre teba a tvoju rodinu najlepšie. Tu sú tri zdravé spôsoby, ako uvariť chutné kuracie jedlo bez toho, aby si šetril na kvalite alebo chuti.
Kuracie mäso s arašidovým maslom
Ingrediencie
- 2 lyžice avokádového oleja
- 8 vykostených kuracích stehien bez kože, nakrájaných na kúsky
- 1 cibuľu nakrájanú nadrobno
- 3 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 2 červené chilli papričky nakrájané nadrobno
- 2 ČL čerstvého zázvoru, strúhaného
- 2 lyžice garam masala
- 100 g hladkého arašidového masla
- 400 ml kokosového mlieka
- 400 g konzervy nakrájaných paradajok
- koriander: ½ nahrubo nasekaný, ½ natrhaných listov
- pražené arašidy
- karfiolová ryža
Príprava
- V hlbokej panvici na strednom ohni rozohrej 1 polievkovú lyžicu oleja. Kura opraž v dávkach, kým nebude mať zlatistú farbu, potom odlož nabok. Ďalej osmaž cibuľu 8 minút, kým nezmäkne. Potom pridaj cesnak, čili a zázvor a opekaj na druhej 1 ČL oleja 1 minútu. Pridaj garam masalu a smaž ešte 1 minútu.
- Vmiešaj arašidové maslo, kokosové mlieko a paradajky. Vráť kurča do panvice a pridaj nasekaný koriander. Var 30 minút, kým omáčka nezhustne a kura nie je upečené.
- Podávaj so zvyšným koriandrom, praženými arašidmi a ryžou.
Pečené kura v humuse
Ingrediencie
- 4 vykostené kuracie prsia bez kože
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky papriky
- 3 stredné cukety alebo žlté letné tekvice, nahrubo nakrájané
- 1 stredná cibuľa, nahrubo nakrájaná
- 1 šálka (246 g) hummusu - domáceho alebo zakúpeného v obchode (v prípade potreby s certifikáciou bez lepku)
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička papriky
- 1 citrón, nakrájaný na štvrtiny
Príprava
- Predhrej rúru na 232°C. Nastriekaj dve sklenené nádoby na pečenie sprejom na varenie.
- Kým sa rúra predhrieva, kura osuš. Kuracie prsia ochuť 1/4 lyžičky soli a 1/4 lyžičky korenia. Pridaj kuracie prsia a hummus do malej misky a miešaj, kým nebudú dobre pokryté.
- V sklenenom pekáči premiešaj cuketu a cibuľu s olivovým olejom, 1/4 lyžičky soli a 1/4 lyžičky korenia, kým sa obalia. Zeleninu potieraj, kým sa v pekáči nevytvorí rovnomerná vrstva. Posyp 1/2 lyžičky papriky. Pečieš po dobu 15 minút.
- Do druhej sklenenej zapekacej misy vlož kuracie prsia. Posyp 1/2 lyžičky papriky.
- Vlož obe nádoby na pečenie do rúry. Zelenina sa pečie asi 15 minút, kura asi 20 minút. Každé kuracie prsia podávaj s asi 3/4 šálky zeleniny a 1 kolieskom citróna.
Kuracie prsia s javorovou omáčkou
Ingrediencie
- 2 polievkové lyžice čistého javorového sirupu
- 1 polievková lyžica sójovej omáčky so zníženým obsahom sodíka
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku, mletý
- 1 lyžička mletého čerstvého zázvoru
- ¼ lyžičky čerstvo mletého korenia
- 2 vykostené kuracie prsia bez kože
Príprava
- Sirup, sójovú omáčku, citrónovú šťavu, cesnak, zázvor a korenie vyšľahaj v malej plytkej miske. Pridaj kuracie mäso a otoč ho, aby si ho obalil marinádou; prikry a daj na 2 hodiny do chladničky.
- Natri vnútornú grilovaciu panvicu sprejom na varenie a zohrej na strednom ohni. Vyber kurča z marinády (marinádu si ponechaj) a var, kým teplomer s okamžitým odčítaním vložený do najhrubšej časti pŕs nezaznamená 73°C, 3 až 5 minút na každej strane.
- Medzitým nalej odloženú marinádu do malého hrnca a priveď do varu na strednom ohni. Var, kým sa nezredukuje asi na polovicu (cca 4 minúty). Kura voľne polej redukovanou omáčkou a môžeš podávať.
Prajeme dobrú chuť.