Citrónovo-makové muffiny zo zdravých surovín
Dnes si spolu pripravíme vynikajúce vláčne citrónovo-makové muffiny. Štandardné suroviny nahradíme zdravšími, celozrnnými, tak si zabezpečíme aj prísun telu potrebnej vlákniny. Kombinácia citrón-mak je evergreen a muffinom dodá šťavnatú a sviežu chuť. Odporúčame preto použiť naozaj čerstvý citrón a nie náhrady.
Potrebuješ:
100 g celozrnnej špaldovej múky,
70 g tapiokovej alebo ovsenej múky,
1 ČL kypriaceho prášku,
štipka soli,
90 g brezového cukru,
40 g hnedého trstinového cukru,
3 kvapky Body Attack FlavDrops (príchuť butter bisquit),
3 väčšie vajcia,
1 ČL vanilkového extraktu
140 g roztopeného masla,
kôra a šťava z 1 citróna,
2 lyžice maku (mletý alebo celý, aký máte radšej)
Postup:
Do väčšej misy si dáme múka a kypriaci prášok a primiešame soľ. V inej mise vymiešaj celé vajcia, cukor a vanilku do penista. Do vajíčkovej zmesi v dvoch dávkach primiešaj múku, ale len zľahka, akurtát tak, aby sa obe zmesi spojili a zmes nám nespľasla.
Roztopené maslo nalievaj počas stáleho miešania do zmesi, potom pridaj citrónovú šťavu a kôru a jemne zamiešaj. Zmes dáme do uzatvárateľnej krabičky do chladničky stuhnúť.
Môžeme ju tam nechať kľudne aj cez noc, alebo do troch dní, ak sa nám zrovna nechce piecť. Takto pripravené cesto naber lyžicou do muffinových formičiek a peč vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 20-25 minút.
Odporúčame konzumovať na desiate alebo olovranty.
Prajeme ti dobrú chuť.