Cukín plná záhrada? Super recepty na každý deň
Mamka či babka ťa v tomto období zásobujú nekončiacimi množstvami cukín a máš pocit, že ti už idú aj ušami? Nezúfaj, veď z tejto super univerzálnej zeleniny môžeš každý deň vykúzliť inú rýchlovku a občas ani nebudeš vedieť, že ješ cukinu. Napríklad aj taký slaný koláč so syrom a šunkou.
Cukinový koláč na slano
Na tomto recepte je najlepšia jeho variabilnosť. Iný syr a iný mäsový výrobok garantujú zakaždým iný, ale veľmi chutný výsledok. Je vynikajúci ako teplý, tak aj studený. A super je, že ostane vláčny aj do druhého dňa.
Potrebuješ:
- 2-3 ks cukety podľa veľkosti
- 4 ks vajcia
- ovsené vločky 150 g
- polohrubá múka podľa potreby
- 1,5 dcl oleja
- 200 g strúhaného syra
- 200 g šunky
- 1 cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- 1,5 balenia kypriaceho prášku
- soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať.
Postup:
- Najprv si priprav zeleninu – nahrubo nastrúhaj cukinu, cibuľu s cesnakom ošúp a pokrájaj na kocky. Slaninu, šunku či klobásu pokrájaj na plátky alebo kocky. Podľa toho, čo sa ti viac hodí.
- Pokrájané ingrediencie zmiešaj so všetkými ostatnými a podľa potreby zahusti múkou. Prelož na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Koláč daj piecť do predhriatej rúry na 200 stupňov asi na 35 minút, pokým sa na vrchu nevytvorí zlatistá kôrka.
Chrumkavá grilovaná cukina
Ak máš chuť grilované rebierka a klobásky nahradiť (alebo aspoň doplniť) niečím menej kalorickým a sviežim, určite vyskúšaj tento jednoduchý recept. Cukete grilovanie veľmi svedčí, pretože ostane chutná, chrumkavá a zároveň šťavnatá. Super ju doplní jogurtový dresing alebo tzatziky.
Potrebuješ:
- čerstvé mladé cukiny
- olivový olej
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a bylinky podľa chuti (tymian, oregano)
Postup
- Cukinu nakrájaj pozdĺžne na plátky hrubé asi 1 cm.
- Z oleja, pretlačeného cesnaku, soli a byliniek si priprav marinádu. Cukinové plátky ňou potri z obdivoch strán.
- Namarinovanú cukinu nechaj aspoň pár minút odležať a potom griluj z obidvoch strán, až pokiaľ nezačne chytať zlatistú kôrku.
Tip: Ugrilované dobroty môžeš kombinovať s proteínovým chlebíkom Weider Protein Bread Carrot. Mňam!
Cestoviny s cukinou a cesnakom
Ultra rýchla večera, ktorú zvládneš pripraviť za 15 minút? Tak tu ju máš. Navyše je super fit, takže ani v horúcich letných dňoch tvoj organizmus zbytočne nezaťaží a neprehreje.
Potrebuješ:
- svoje obľúbené cestoviny cca 150 g
- 2 menšie cukety
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL kyslej smotany
- strúhaný parmezán podľa chuti
- 2 PL olivového oleja
- na dochutenie: soľ, bazalka, mleté čierne korenie
Postup:
- Tvoj obľúbený typ cestovín uvar podľa návodu na obale.
- Do väčšej panvice na rozpálený olej vlož cuketu pokrájanú na tenké kolieska, o chvíľku pridaj aj pretlačený cesnak. Restuj asi 6-7 minút, potom dochuť soľou a čiernym korením.
- Uvarené cestoviny prepláchni studenou vodou a pridaj do panvice s orestovanou cukinou a cesnakom. Premiešaj a pridaj parmezán. Keď sa parmezán na cestovinách roztopí, môžeš podávať.
- Na tanieri ešte cestoviny ozdob bazalkou a lyžičkou kyslej smotany.
Chrumkavé cuketové kolieska
Raz za čas si môžeš dopriať aj takéto "vyprážaniny". Ak ich doplníš veľkou porciou čerstvého zeleninového šalátu s pár kvapkami MCT oleja, tvoja fitness karma ostane v rovnováhe.
Potrebuješ:
- 2 cukety
- hladkú múku
- 2 vajcia
- kukuričnú strúhanku
- rastlinný olej na vyprážanie
- soľ
Postup:
- Cukiny nakrájaj na rovnaké, asi 1 cm hrubé kolieska a jemne osoľ.
- Priprav si do troch misiek múku, rozšľahané vajíčka s trochou soli a strúhanku. Kolieska obaľ z obidvoch strán najskôr v múke, potom vo vajíčkach a nakoniec v strúhanke.
- Na vrstve rozpáleného oleja vysmážaj kolieska z obidvoch strán do zlatista. Prebytočný olej z nich nechaj vsiaknuť do papierového obrúska.
Ku grilovaným špecialitám už neodmysliteľne patria aj chutné chladené nápoje.