Fit jablkové muffiny z ovsenej múky
Máš chuť na ovsenú kašu na raňajky, ale utekáš z domu? Urob si dávku týchto jablkových ovsených muffinov! Iste vieš, že väčšina muffinov je len zámienkou na to, aby sme si mohli dať na raňajky koláč. Je to tak? Sú plné cukru a múky: čo samo o sebe nie je zlé, ale o niekoľko hodín neskôr spôsobuje veľký energetický kolaps! S týmito muffinmi nič podobné nehrozí, práve naopak!
Raňajky sú o výdatných a zdravých voľbách: a práve takou sú tieto jablkové ovsené muffiny!
Aké je tajomstvo? Ovsená múka + ovsené vločky.
Ako na to, aby boli jablkové ovsené muffiny zdravé a vhodné na raňajky? Ovos. Ovsené vločky, ovsená múka! Namiesto celozrnnej múky použijete zmes ovsených vločiek a ovsenej múky. A hoci nie sú tak nadýchané ako štandardné muffiny, ich štruktúra je krásne vlhká a dokonale korenistá! Škorica a nové korenie sú dokonalou kombináciou so sladkým trpkým jablkom. A namiesto cukru použi javorový sirup: je to jemnejšie sladidlo a vďaka nemu sú bez rafinovaného cukru.
Kvalitnú ovsenú múku nájdeš aj v našom e-shope.
Chceš si muffiny urobiť zakaždým v inej príchuti? Vyber si z 8 rôznych chuťových variant Weider Gourmet Oat Flour.
Ovsené vločky a ovsená múka navyše:
- obsahujú množstvo vlákniny
- udržia tvoju energiu aj hladinu inzulínu v stabilnej rovine
- neobsahujú rafinovaný cukor
- môžu pomôcť redukovať riziko srdcových ochorení
Na jablkové ovsené muffiny budeš potrebovať:
- 1 ½ šálky ovsenej múky
- 1 šálka ovsených vločiek
- 1 ½ čajovej lyžičky škorice
- ½ čajovej lyžičky nového korenia
- ½ čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
- 2 ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička kóšer soli
- 1 vajce
- 1 šálka mlieka (nemliečneho mlieka, ak ide o bezmliečne výrobky), izbová teplota
- ½ šálky javorového sirupu
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- ½ šálky neutrálneho oleja (slnečnicového, rastlinného alebo hroznového)
- 1 šálka nakrájaného jablka (1 stredne veľké jablko)
Postup
- Predhrej rúru na 180°C. Do formy na muffiny s 12 košíčkami vložte papierové košíčky na muffiny. (ak nemáš košíčky poukladaj na plech)
- V stredne veľkej miske zmiešaj ovsenú múku, ovos, škoricu, nové korenie, muškátový oriešok, prášok do pečiva a kuchynskú soľ.
- V inej miske zmiešaj mlieko, vajce, javorový sirup a vanilku a potom postupne zašľahaj olej.
- Mokré prísady vmiešaj do suchých, kým nevznikne hladká zmes. Nechaj 10 minút odstáť, kým sa ovsené vločky rehydratujú.
- Medzitým nakrájaj jablko na kocky. Po 10 minútach opatrne pridaj jablká do cesta. Potom pomocou ¼ hrnčekovej odmerky nalej cesto do pripravenej formy na muffiny.
- Peč 20 až 25 minút, kým nie sú nafúknuté a zlatisté.