Fit tekvicové cookies z ovsenej múky
Jeseň je už oficiálne tu a my sa tešíme, že po letných horúčavách môžeme svoju domácnosť opäť prevoňať arómou čerstvo upečených sušienok a pritom ostať príjemne v teplúčku. Takže obuť huňaté ponožky, vyhriať rúru a ideme na to!
Na prípravu tekvicových cookies budeš potrebovať:
- ½ hrnčeka masla alebo kokosového oleja (cca 110g),
- ¼ hrnčeka hnedého cukru,
- ½ hrnčeka brezového cukru,
- 1 ČL vanilkového extraktu,
- 6 PL tekvicového pyré (pretlaku),
- 1 hrnček ovsenej múky (130 g),
- ½ hrnčeka špaldovej múky (65 g),
- ¼ ČL soli,
- ¼ ČL kypriaceho prášku do pečiva,
- ¼ jedlej sódy bikarbóny,
- 1 ½ ČL škorice,
- ¾ ČL korenia na tekvicový koláč,
- 50 – 60 g čokoládových guličiek / hoblín.
Postup:
V mise spolu zmiešame rozpustené maslo, cukor a pridáme vanilkový extrakt, odložíme na bok. Vo väčšej mise zmiešame múku s kypriacim práškom, sódou, škoricou a korením. Následne pridáme tekuté ingrediencie z prvej misky a poriadne premiešame. Cesto je celkom vláčne. Pridáme doň polovicu čokoládových lupienkov. Misu s cestom zakryjeme a necháme vychladnúť pol hodinu až 24 hodín v chladničke. Aby sa nám tieto cookies podarili, odpočívanie cesta je nevyhnutné.
Keď cesto vyberieme z chladničky dáme si predhriať rúru na 180°C. Kým sa zahreje pripravíme si dva plechy a vystelieme ich papierom na pečenie. Vzniknuté cesto si naberáme lyžicou a tvarujeme menšie guličky, na jednu cca 1,5 lyžice cesta. Guličku položíme na papier na pečenie a pritlačením vonkajšej strany lyžice z nej vytvoríme placku (cookie). Proces zopakujeme až kým minieme všetko cesto.
Pečieme vo vyhriatej rúre cca 11-12 minút. Po upečení ich necháme na plechu ešte odpočinúť aspoň 15 minút, aby stvrdli a scelili sa. Najideálnejšie je pred podávaním ich nechať odpočinúť aspoň 2-3 hodinky, ale kto má rád teplé, môže sa ponúknuť skôr.