Fit zemiakový šalát s gréckym jogurtom
V prvej časti nášho Vianočného špeciálu sme si ukázali ako na fit verziu klasickej vianočnej kapustnice. Ak sa pýtaš, čo nás čaká ďalej, určite nebudeš sklamaný. Asi by sme len ťažko hľadali rodinu, v ktorej na vianočnom stole nie je hviezdou majonézový zemiakový šalát. Niet sa čo čudovať, táto dobrota patrí do kategórie jedál, ktoré sú každým dňom chutnejšie a tak ho pripravujeme na kilá a jeme pokojne aj do Silvestra. Ako však určite vieš, majonéza nepatrí zrovna medzi najzdravšie potraviny, a tak sme ju čiastočne (nemusíš sa báť, nie úplne) nahradili gréckym jogurtom a kyslou smotanou! Ak sa už aj tebe zbiehajú sliny, poďme na to.
Čo budeš potrebovať na 4 porcie:
- 1,5 kg zemiakov
- 200 g gréckeho jogurtu
- 100 g kyslej smotany
- 2 PL majonézy
- 1 PL horčice
- 3 na tvrdo uvarené vajíčka
- 10 kyslých uhoriek
- 1 väčšia červená cibuľa
- Zväzok jarnej cibuľky
- 1 konzerva zaváraného hrášku, mrkvy a kukuričky
- Soľ, čierne korenie
Ako na to?
Začneme tým, že si v osolenej vode uvaríme zemiaky v šupke do mäkka. Keď vychladnú ich ošúpeme a pretlačíme na kocky. Ak nemáš pretláčatko na zemiaky môžeš ich nakrájať na drobné kocky. Pridáme na kocky nakrájané uvarené vajíčka, kyslé uhorky, červenú cibuľu, na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku a scedenú zeleninu z konzervy. Všetko poriadne premiešame a pridáme grécky jogurt, kyslú smotanu, a na dochutenie 2 polievkové lyžice majonézy a horčicu. Všetko si poriadne zamiešame, dochutíme soľou a čiernym korením a necháme zachladiť. S dochucovaním postupuj opatrne, pretože keď sa chute spoja a soľ sa rozpustí, ľahko môžeš šalát presoliť. Skús teda ochutnať šalát po cca hodinke v chladničke, a finálne úpravy rob až vtedy keď budú chute prepojené. Táto fit dobrota sa skvele hodí k mäsu či rybe, ale je výborná aj ako mlsanie bez výčitiek, pokojne aj veľkou lyžicou priamo z misy!
Beáta Loffayová