Odštartuj grilovaciu sezónu - TOP recepty na GRIL PARTY
So stúpajúcou ručičkou na teplomere sa zvyšuje aj naša nálada tráviť vonku čoraz viac času. Okrem športovania či prechádzok však k peknému počasiu neodmysliteľne patrí aj dobré jedlo. Vychutnať si grilované špeciality v kruhu najbližších a priateľov je neoddeliteľnou súčasťou každého leta.
Tak šup rozpáliť gril, máme pre teba recepty na grilované pochúťky, ktoré ti doslova zmiznú z roštov.
Grilované šampiňóny plnené paradajkami
Suroviny
- 6 ks portobello šampiňónov,
- 500 g cherry rajčín,
- 130 g feta syra,
- 4 PL extra panenského olivového oleja,
- hrsť čerstvej bazalky,
- podľa chuti soľ, korenie, oregano, chilli.
Postup
- Rajčiaky cherry si nakrájaj na drobné kúsky a zmiešaj s nakrájaným/nadrobeným feta syrom.
- Pridaj soľ a korenie, olej a dobre premiešaj a na záver jemne vmiešaj čerstvú nasekanú bazalku.
- Umyté šampiňóny naplň paradajkovou zmesou a daj na rozpálený gril.
- Na strednej teplote griluj cca 20 minút.
- Hotové šampiňóny môžeš ešte dozdobiť lístkami čerstvého oregana.
TIP: Veľkí hladoši si k tomuto jedlu môžu pridať napríklad kúsok Weider Protein chlebíka.
Grilovaná špargľa s prosciuttom
Suroviny
- 12 ks zelenej špargle,
- 12 plátkov prosciutta,
- 2 PL extra panenského olivového oleja,
- soľ a čierne korenie podľa chuti.
Postup
- Zo špargle odrež tvrdé drevnaté konce a umy ju.
- Okolo každého kúsku špargle obmotaj plátok kvalitného prosciutta.
- Pokvapkaj olivovým olejom, osoľ a okoreň.
- Griluj na strednej teplote po dobu asi 5 minút, nezabudni pravidelne otáčať.
TIP: Výborne chutí s grilovaným chlebíkom Weider Protein Carrot Bread natretým troškou kozieho syra.
Mexická párty
Suroviny
na grilované kura:
- kuracie prsia bez kože cca 400 – 500 g,
- 2 PL extra panenského olivového oleja,
- ¼ ČL škorice,
- 1 ČL grilovacieho korenia,
- 1 PL medu,
- ¼ ČL soli.
mexická zeleninová zmes:
- 3 PL nasekanej červenej cibule,
- ½ hrnčeka lahôdkovej kukurice (z konzervy),
- 3 PL nasekanej červenej cibule,
- ½ hrnčeka varenej fazule,
- ½ hrnčeka nakrájaných žltých paprík,
- ½ hrnčeka nakrájaných zelených paprík,
- ½ hrnčeka nakrájaných červených paprík,
- 2 ČL nasekaného čerstvého koriandra,
- šťava z 2 limetiek,
- 2 PL extra panenského olivového oleja,
- 3 štipky himalájskej soli.
Postup
- Kuracie prsia si umy, osuš papierovými utierkami a nakrájaj na tenšie plátky.
- Potri ho zmesou oleja, korenia, medu a nechaj odstáť aspoň 2 hodiny v chladničke.
- Gril predhrej na strednú teplotu a na vyhriaty ukladaj plátky mäsa.
- V mise spolu zmiešaj všetky ingrediencie na zeleninovú zmes.
- Po upečení mäsa servíruj teplé kúsky mäska s čerstvým šalátom – mexickou zeleninovou zmesou.
Kuracie kebap špízy na gril
Suroviny
- 600 g kuracie prsia (alebo kuracie stehná bez kosti a kože)
na marinádu:
- 2 PL gréckeho jogurtu,
- 1,5 PL olivového oleja,
- 1 PL citrónovej šťavy,
- 1 ČL paradajkového pretlaku,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 3 štipky soli,
- štipka mletého čierneho korenia,
- štipka mletej červenej papriky,
- štipka mletej rasce,
- štipka škorice.
Postup
- Do misy daj všetky ingrediencie na marinádu a vymiešaj ich spolu.
- Kuracie mäso si umy, osuš, nakrájaj na väčšie kocky a poriadne ich obaľ v marináde.
- Mäso obalené v marináde daj do chladničky minimálne na dve hodiny odležať, pokiaľ máš čas tak ideálne na noc.
- Priprav si kovové alebo drevené špajdle a napichuj na ne kúsky mäsa.
- Gril rozpáľ na strednú teplotu a daj na ne špízy. Nechaj grilovať z každej strany zhruba 4 minútky. Keď sa mäso zatiahne, ponechaj na grile ešte 10 minút, po minútke obracaj, aby sa mäso nepripieklo.
- Servíruj so zeleninou, pečenými / grilovanými batátmi alebo grilovanou zeleninou či šalátom podľa tvojej chuti.
Grilované ovocie so sirupom
Suroviny
- 1 melón gália,
- 1 ananás,
- 6 ks broskýň,
- 2 PL kokosového oleja,
- 250 g gréckeho jogurtu,
- na dochutenie : Weider bezkalorický sirup, orechové maslo, lístky mäty.
Postup
- Melón rozkroj na polovicu a polovičky nakrájaj na hrubšie plátky.
- Broskyne umy, rozpoľ, odstráň z nich kôstky. Ananás očisti a nakrájaj na kolieska.
- Pripravené ovocie potri kokosovým olejom a daj na rozpálený gril na 3 minúty z každej strany.
- Hotové ovocie servíruj na tanier s lyžicou gréckeho jogurtu a bezkalorickým sirupom.
- Pre ešte lepší efekt môžeš dozdobiť lístkami mäty.
- Z grilovaného ovocia si môžeš pokojne urobiť aj hlavný chod - pridaj ešte šalát, trochu fera syra a vlašské orechy a máš hotovo!