RECEPT: 5x vianočné pečivo v zdravšej verzii
Suché pečivo neodmysliteľne patrí k vianočným sviatkom. Ak si ho nechceš odopierať, priprav si chutné, zdravé a najmä nápadité koláčiky, ktorými potešíš seba i svojich blízkych.
Či chceš, alebo nie, najkrajšie sviatky roka sa blížia míľovými krokmi. Je najvyšší čas vybrať si, aké dobroty upečieš. Tentokrát nemusíš listovať v hŕbe kuchárskych kníh a ani gúgliť na rôznych webstránkach s receptami.
Vybrali sme pre teba 5 bombastických receptov, ktoré ťa dostanú svojou chuťou, použitými ingredienciami a jednoduchou prípravou. Neveríš? Vyskúšaj!
Kakaové sušienky bez lepku
Čo budeš potrebovať?
- 1 šálku mandľového masla
- 1 vajce
- 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu, alebo Body Attack Flav Drops
- ¼ šálky kakaa
- ½ šálky kokosového (trstinového) cukru
- ¼ šálky čokoládových lupienkov s obsahom 70 percent kakaa
Ako na to?
- Rúru si predhrej na 180°C.
- Všetky suroviny daj do jednej misy a vypracuj z nich kompaktné cesto.
- Z cesta v množstve zhruba jednej polievkovej lyžice vytvaruj namočenými rukami guľku a z nej okrúhlu sušienku.
- Cookies ulož na plech vystlaný papierom na pečenie a peč dozlatista.
Zázvorové cookies - zázvorníky
Čo budeš potrebovať?
- 1 šálku špaldovej hladkej múky
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
- ½ čajovej lyžičky mletých klinčekov
- ½ čajovej lyžičky škorice
- 1 čajovú lyžičku zázvoru
- ¼ šálky kokosového oleja, alebo Olimp MCT oil
- ½ šálky masla
- 1 vajce
- ¼ šálky sladidla podľa tvojho výberu napríklad Weider Fruit & Fiber Syrup
- ⅓ šálky trstinového cukru
Ako na to?
- V jednej miske zmiešaj suché ingrediencie. Do druhej daj kokosový olej, maslo a trstinový cukor, vyšľahaj tyčovým mixérom.
- Pridaj sladidlo a vajíčko. Miešaj dovtedy, kým sa všetky suroviny nespoja.
- Potom po menších množstvách pridávaj do mokrej zmesi suchú. Vznikne ti hutné cesto.
- Z neho rukami vyformuj koláčiky, ukladaj ich na plech vystlaný papierom na pečenie a peč pri teplote 180°C dozlatista
Proteínové cookies zo štyroch surovín
Čo budeš potrebovať?
- 1 šálku arašidového masla Weider Peanut Butter Smooth
- ⅔ šálky trstinového cukru
- 1 vajce
- ½ šálky vanilkového proteínového prášku Weider Protein 80 Plus
Ako na to?
- Všetky suroviny daj do misky a vypracuj cesto.
- Z neho vytvor guľky, daj ich na plech vystlaný papierom na pečenie, roztlač vidličkou na koláčiky a peč dozlatista pri teplote 180°C.
Zdravšie vianočné perníčky
Čo budeš potrebovať?
- 100 g celozrnnej ražnej múky
- 100 g špaldovej múky polohrubej
- 50 ml oleja
- 100 ml medu
- 1 lyžica kakaa
- 2 čajové lyžičky perníkového korenia
- 1 lyžica čokoládovej arómy
- štipka morskej soli
Ako na to?
- Zo surovín vypracuj kompaktné cesto. Ak je husté, pridaj tekuté suroviny. Naopak, ak riedke, potom múku.
- Cesto nechaj odpočívať aspoň 24 hodín v chladničke.
- Po vybratí z chladničky ho vypracuj v rukách, vyvaľkaj z neho plát a formičkami vykrajuj perníčky.
- Ukladaj ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Peč dozlatista v rúre vyhriatej na 180°C.
Ovsené koláčiky
Čo budeš potrebovať?
- 3 šálky ovsenej múky Weider Gourmet Oat Flour, poprípade rozmixovaných ovsených vločiek
- 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
- 1 šálku masla
- 1 šálku trstinového cukru
- 2 vajíčka
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu, alebo Body Attack Flav Drops
- 1 ½ šálky čokoládových lupienkov s obsahom kakaa min. 70 percent
Ako na to?
- V jednej miske zmiešaj sypké ingrediencie.
- V druhej vyšľahaj maslo s cukrom dohladka, pridaj vajíčko a vanilkový extrakt, znova zmixuj.
- Do tekutej zmesi pridávaj pomaly tú sypkú.
- Cesto nechaj niekoľko hodín odpočívať v chladničke.
- Potom lyžicou alebo malou naberačkou tvaruj guľôčky, ulož ich na papier na pečenie dostatočne ďaleko od seba a daj do rúry piecť pri teplote 180°C. Peč dozlatista.