Sladké leto bez laktózy
Potravinových intolerancii pribúda a tá na laktózu je jednou z najrozšírenejších. Nadúvanie, plynatosť, hnačky či pocit „ťažkého“ žalúdka sú častou daňou za diétnu chybu. Ak počas roku zvládate dodržiavať režim gratulujeme, v lete vaša pevná vôľa však už nemusí byť až taká pevná. Nástrahy sú na každom kroku – zmrzlina, grilovačky, oslavy a záhradné párty. Všade sa servírujú chutné dezerty, syry, jednohubky a laktózu nájdete aj v obyčajnej šalátovej zálievke.
Dobrou správou, ktorá je však všetkým intolerantným už určite dobre známa je, že na pultoch väčších obchodov už nájdeme bezlaktózové varianty všetkého potrebného na to, aby sme si mohli pochutiť bez tráviacich ťažkostí. Ak navyše do takéhoto dezertu pridáte extra dávku proteínov, tvoje telo ti bude vďačné. Takýto dezert navyše môžeš zamaskovať za „zdravší“ a mlsať bez výčitiek tak budú aj všetci tvoji hostia!
Osviežujúci letný dezert s extra porciou bielkovín
Táto nepečená chuťová bomba je plná ovocia, bielkovín a nejaký extra proteín pridáme aj s pomocou Weider Isolate WHEY 100 CFM proteínu bez laktózy. Vďaka tomu, že celý dezert sa nepečie ho zvládne aj úplný cukrársky amatér. Vyhraď si však dostatok času, keďže nás dezert bude na noc tuhnúť v chladničke. Priprav svoje chuťové bunky, pretože dnes si spolu pripravíme dezert, s ktorým ohúriš na každej párty (aj intolerantných)!
Čo potrebuješ?
Na základ:
600 g dlhých Savoiardi piškót
200 ml mandľového mlieka
Na krém:
250 g bezlaktózového mascarpone
250 g bezlaktózovej šľahačky
250 ml bezlaktózovej kyslej smotany
150 g cukru
60 g Weider Isolate WHEY 100 CFM príchuť vanilka
Na rozvar:
100g jahôd
50 g cukru
Na dokončenie:
300 g jahôd
100 g malín
100 g čučoriedok
Ako na to:
1. Ako prvé si pripravíme rozvar. Dáme do menšieho hrnca 100 g jahôd a 50 g cukru a varíme pokým jahody nepustia dostatok tekutiny a nie sú rozvarené. Všetko spolu rozmixujeme na hustú šťavu a necháme poriadne vychladnúť.
2. Teraz si pripravíme krém. V miske zmiešame mascarpone, kyslú smotanu, práškový cukor a proteínový prášok. Šľahačku vyšľaháme vo vedľajšej miske a stierkou ho opatrne primiešame do krému. Ochutnáme a podľa chuti prípadne pridáme cukor.
3. Pripravíme si tortovú formu s priemerom 24 cm, ideálny je však ráfik (forma bez dna s vyššími okrajmi). Piškóty na sekundu z každej strany namočíme do mandľového mlieka a poukladáme ich na spodok formy a po okrajoch. Dôležité je piškóty namočiť naozaj len tak, aby držali na okraji. Rozmočené piškóty by po odstránení formy na torte dobre nedržali.
4. Začíname s vrstvením. Piškóty na spodku formy polejeme tretinou vychladnutého rozvaru, naň umiestnime tretinu krému a na krém poukladáme umyté a nakrájané jahody a celé maliny a čučoriedky. Na túto vrstvu dáme opäť piškóty (tento krát ich už nemusíš namáčať v mlieku – zmäknú vďaka krému). Opäť polejeme rozvarom a vrstvíme krém, ovocie a piškóty. Mala by nám zostať ešte jedna – posledná takáto vrstva. Na vrch torty nám zostane ešte trochu krému a vyzdobíme ho čerstvým ovocím.
5. Tortu vo forme dáme vychladiť aspoň na 4 hodiny, ideálne však cez noc, aby sa chute prepojili a torta zostala pevná a skutočne osviežujúca.
6. Na druhý deň opatrne odstránime formu a servírujeme s čerstvým ovocím. A voilá – dezert, ktorým každého ohúriš je na svete!
Na 1 porciu: 410 kcal, 15g bielkovín, 60g sacharidov, 10g tukov, 2g vlákniny