Zdravé varenie (aj pre začiatočníkov) 4.časť - Grilovaný losos na zázvore a špargli
Ryby sú skvelým zdrojom Omega-3 mastných kyselín, bielkovín a mali by určite tvoriť súčasť každého vyváženého jedálnička. Ich veľkou výhodou určite je, že ich môžeš konzumovať v podstate kedykoľvek. Ráno, na obed, poobede, večer, či si v diéte alebo jednoducho sa len zdravo stravuješ.
Losos je obľúbenou voľbou mnohých z nás, dôležité však je vedieť ho aj správne pripraviť. Niekto má filet z lososa rád chrumkavejší, niekto zas lahodne jemný a šťavnatý.
Ako na prípravu výborného lososa?
Budeš potrebovať:
- 2 x 240 g filetu z lososa,
- 2 ČL arašidového oleja,
- 2 PL nakrájaného cesnaku,
- 1 PL krájaného očisteného zázvoru,
- 1 Pl nakrájanej citrónovej trávy,
- 1/2 šálky špargle,
- 1/2 šálky ružičkového kelu nakrájaného na polovičky,
- 1/2 šálky hrášku,
- 1/2 šálky červenej papriky nakrájanej na kocky,
- 1/4 šálky sójovej omáčky,
- 2 PL vody,
- 1/8 ČL himalájskej soli,
- 1/8 ČL mletého čierneho korenia.
Postup:
Rúru si predhrejeme na 220°C. Filety z lososa si polož na plech na pečenie, jemne osoľ a vlož do rúry na 10 - 12 minút. Ak máš teplomer na mäso, peč dovtedy kým vnútorná teplota nedosiahne 65°C. Do panvice si daj arašidový olej a nechaj zohrievať asi 20 sekúnd. Potom pridaj cesnak, zázvor a citrónovú trávu. Rýchlo osmaž a pridaj špargľu, ružičkový kel, hrášok a červenú papriku.
Všetko spolu nechaj povariť cca minútku. Teraz môžeš pridať sójovú omáčku, vodu, soľ a mleté čierne korenie. Nechaj variť 5 minút, resp. dokým zelenina nezmäkne. Na tanier navrstvi zeleninu, polož na ňu upečeného lososa, pridaj ešte trošku zeleniny na vrch, pokvapkaj citrónovou šťavou a môžeš podávať.
Nutričné hodnoty na jednu porciu:
- Energia: 424 kcal,
- Bielkoviny: 50 g
- Sacharidy: 22 g
- Tuky: 19 g
Prajeme ti dobrú chuť.