Ako si vybrať proteín s najlepšou vstrebateľnosťou
Proteíny bez debaty patria k najobľúbenejším a najefektívnejším výživovým doplnkom medzi športovcami a fanúšikmi zdravého životného štýlu. Keďže bielkoviny sú pre fungovanie nášho tela a stavbu svalov nevyhnutné a len málokto dokáže denne skonzumovať potrebné množstvo bielkovín v potrave, dopĺňať ich pomocou proteínových prípravkov je najjednoduchšie a najefektívnejšie.
Nie je však proteín ako proteín a ponuka je pestrá. Každému vyhovuje niečo iné a proteíny v ponuke pochádzajú z najrôznejších zdrojov a svoje si dnes nájdu už aj vegáni či intolerantní športovci. Proteíny sa však nelíšia len zdrojom či príchuťami, ale aj tým ako sa vstrebávajú. Ktorý je teda ten najlepší a ako si správne vybrať?
Cesta proteínu
Proteín je makroživina a rovnako ako aj tuky a sacharidy má v našom tele svoju metabolickú cestu, ktorá zahŕňa chemické procesy, ktoré proteín štiepi na menšie časti až na aminokyseliny či procesy zabezpečujúce vstrebanie proteínu. Proteíny sa skladajú z aminokyselín, ktoré naše telo po rozložení a vstrebaní používa na tvorbu bielkovín od tej svalovej až po protilátky. Obsah aminokyselín je rôzny v závislosti od konkrétneho proteínu a môžeme si ho overiť podľa tzv. aminokyselinového profilu. Vo všeobecnosti platí, že živočíšne proteíny, z ktorých najobľúbenejší je srvátkový proteín obsahujú komplexnejšie zloženie aminokyselín keďže pri rastlinných často niektorá z aminokyselín chýba.
Ako je to so vstrebateľnosťou?
Ako sme si už vysvetlili, proteíny sa nevyužívajú v takej podobe v akej ich skonzumujeme, ale musia sa štiepiť a vstrebávať. Čo sa týka vstrebateľnosti, výhodnejšie a lepšie vstrebateľné sú proteíny pochádzajúce zo živočíšnych zdrojov. Z tých sú najobľúbenejšie srvátkové proteíny, ktoré môžeš kúpiť vo forme izolátu, koncentrátu alebo hydrolyzátu. Všetky z nich disponujú kvalitným aminokyselinovým profilom a dobrou stráviteľnosťou. Pri koncentráte je vstrebateľnosť pomalšia a nižšia, izolát je dobrou voľbou pretože je čistejší ako koncentrát a vstrebáva sa oveľa rýchlejšie. Najlepšiu vstrebateľnosť má hydrolyzát, ktorý však môže mať horkejšiu chuť, čo mnohých odrádza od jeho užívania. My v redakcii FIT PLUS odporúčame kvalitný Real Pharm Real Isolate 100, ktorý sa pýši výbornou vstrebateľnosťou a dobrým pomerom ceny a kvality.
Rastlinné proteíny
Rastlinné zdroje proteínov väčšinou obsahujú užšie spektrum aminokyselín ako je tomu pri tých živočíšnych, avšak pre vegánov či ľudí trpiacich laktózovou intoleranciou či inou potravinovou alergiou alebo neznášanlivosťou sú často jedinou možnosťou ako doplniť dostatok bielkovín do stravy. Ak sa teda rozhodneš siahnuť po rastlinnom proteíne z akéhokoľvek dôvodu, výbornou voľbou je napríklad hrachový izolát, ktorý obsahuje až 76% bielkovín a z rastlinných proteínov patrí k tým s vyššou vstrebateľnosťou. My ti odporúčame VPLAB Vegan Protein, alebo napríklad sójový izolát, ktorý má taktiež vysoký obsah bielkovín – až 81% a dobrú strávteľnosť. My odporúčame napríklad Named Sport Soy Protein Isolate, ktorý nájdeš na našom eshope.
Ostatné proteíny
Proteínov na trhu je veľa a srvátkový je podľa štatistík najpopulárnejší. Čo sa týka ostatných bežných druhov, kazeínový proteín sa vyrába z kravského mliek rovnako ako srvátkový, vstrebáva sa však podstatne pomalšie a preto je vhodnejší na použitie na noc, kedy má naše telo dostatok času aby ho spracovalo. Hovädzí proteín má tiež pomerne dobrú vstrebateľnosť a parametre a dobrou voľbou sú aj viaczložkové proteíny, pre ktoré je typické postupné vstrebávanie.