Cukor a jeho vplyv na srdce

 

Má prijímanie menšieho množstva cukru skutočný efekt, pre vaše zdravie? Ako dokazujú štúdie, obmedzenie sladkostí môže mať priaznivé účinky na vaše srdce. Nadmerná konzumácie jednoduchých cukrov spolu so sedavým spôsobom života a vysokým podielom viscelárneho tuku vedie k zvýšenej koncentrácii triglycerov, tukov, ktoré zvyšujú riziko srdcovo-cievnych ochorení. Triglyceridy sa uskladňujú v stenách ciev, čím zvyšujú krvný tlak a v prípade ich nahromadenia môže dôjsť k upchatiu cievy a následnému infarktu, alebo mozgovej príhode.

 

Viac ako 15 rokov trvajúca štúdia potvrdila, že u ľudí, ktorí prijímajú viac ako 25% dennej dávky energie z jednoduchých cukrov, je riziko úmrtia na ochorenie srdca dvakrát väčšie ako u ľudí, u ktorých tvoria cukry menej ako 10% denného príjmu (50 – 60 g cukru).

 

Prvý krok k zníženiu príjmu cukrov je teda vyhýbanie sa pitiu sladeným nápojom. Napríklad plechovka coly (330 ml) obsahuje až 33 g cukru. Druhý je nahradiť sladkosti ovocím a zeleninou.

Bol tento článok pre vás zaujímavý? Povedzte o ňom svojim priateľom