Kvalitné proteíny
Mnohí si neuvedomujú, že srvátkový proteín je aj jeden z najzdravších zdrojov bielkovín. Zlepšuje antioxidačný stav, ochraňuje funkcie pečene, znižuje rizikové faktory pre rozvoj srdcových a cievnych ochorení.
Rola bielkovín
Ľudia od činiek vedia, že proteíny sú v podstate surový stavebný materiál na budovanie svalov. Konzumujete bielkoviny, ktoré sa rozkladajú na aminokyseliny, vstrebávate ich v tráviacom ústrojenstve do krvi a bunky tela ich používajú na opätovnú tvorbu peptidov a bielkovín, ktoré sa stávajú súčasťou tkanív, osobitne svalstva, enzýmov, krvných buniek, imunitných faktorov, hormónov a podobne.
Bežný postoj k bielkovinám v potrave je taký, že by ste ich mali konzumovať určité kvantum, aby ste zabezpečili dostatočné množstvo aminokyselín pre váš organizmus na budovanie potrebných bielkovín a tým sa to pre vás končí. Nie je to však až také jednoduché. Rôzne bielkoviny majú rôzne účinky a výživové profily. Dôležité je aj správne načasovanie ich príjmu. O správnom načasovaní výživových doplnkov sme písali v predchádzajúcom článku.
Kvalita bielkovín
Väčšina návštevníkov posilňovní vie, že niektoré bielkoviny sú kvalitnejšie ako iné. Spravidla však nevedia v čom táto kvalita spočíva a ako sa hodnotí, resp. meria.
Môže sa stať, že konzumujete dva gramy bielkovín na kilogram vlastnej váhy, čo by malo byť dostatočné na zabezpečenie hypertrofie a procesov zotavovania, ale aj napriek tomu nemusí byť váš príjem bielkovín adekvátny.
Príkladom takéhoto scenára sú tí, ktorí väčšinu svojich bielkovín prijímajú vo forme želatíny, orechov a strukovín. V tomto prípade a osobitne ak ešte dodržiavate bezgluteínovú diétu, môže dôjsť k obmedzeniu svalového rastu a procesov zotavovania, pretože vaše telo nebude mať k dispozícii dostatočné množstvo esenciálnej aminokyseliny metionín.
Tento prípad ilustruje dva problémy:
- Kvalita bielkovín je určovaná tým, koľko obsahuje každej esenciálnej aminokyseliny.
- Aktuálna kvalita bielkovín závisí od toho, ako veľa z prijatých bielkovín aj reálne absorbujete. Toto je skutočnosť, o ktorej mnoho športovcov a trénerov stále takmer nič nevie.
Aminokyselinový profil
Množstvo jednotlivých aminokyselín v bielkovine sa nazýva aminokyselinový profil. Bielkoviny s najlepším profilom majú veľa z každej esenciálnej aminokyseliny. Je veľmi dôležité, aby obsahovali tiež veľa jednotlivých esenciálnych aminokyselín vo vzťahu k ich potrebám v ľudskom tele.
Esenciálne aminokyseliny sú tie, ktoré majú potenciál pre budovanie svalovej hmoty. Naopak neesenciálne aminokyseliny sú v tomto smere bezcenné.
Esenciálne aminokyseliny:
|
|
dospelí |
|
histidín |
10 |
izoleucín |
10 |
leucín |
14 |
lyzín |
12 |
metionín a cysteín |
13 |
fenylalanín a tyrozín |
14 |
treonín |
7 |
tryptofán |
3,5 |
valín |
10 |
Logicky z toho vyplýva, že neesenciálne aminokyseliny predstavujú vlastne neužitočné kalórie navyše. To však nie je všetko. Iba málokto si uvedomuje, že esenciálne aminokyseliny nielenže budujú svalstvo, ale sú aj veľmi účinným nástrojom na ovplyvňovanie podielu telesného tuku.
Jediná potravina, ktorá dokáže poskytnúť takéto množstvo esenciálnych aminokyselín, sú typické dávky mäsa, hydiny, rýb, vajec a mliečnych produktov vrátane srvátkového proteínu.