Chceš byť fit počas pandémie? Nezabúdaj na tieto 3 živiny!
Ak sa spoliehaš na to, že pred koronavírusom ťa stopercentne ochráni ROR, teda rúško, odstup a ruky (ich dezinfekcia), dúfaš márne. Kľúčovú úlohu v prevencii i v boji nielen s týmto respiračným ochorením, ale aj mnohými inýnmi zohráva tvoj imunitný systém.
Na posilňovaní obranyschopnosti by si mal pracovať dlhodobo. Ak si ešte nezačal, je najvyšší čas nakopnúť sa – pravidelne sa venuj pohybovej aktivite v miernej intenzite, kvalitne a dostatočne dlho spi, otužuj svoje telo, nepodceňuj pitný režim, snaž sa myslieť pozitívne a hlavne zdravo, pestro a vyvážene jedz!
3 kľúčové živiny pre silnú obranyschopnosť
Je jedno, či si vegetarián, vegán alebo “všežravec”. Pri voľbe potravín by si mal preferovať kvalitu, snažiť sa o pestrosť a vyváženosť jedálnička. V ňom nesmú, okrem iného, chýbať tri živiny nevyhnutné pre imunitu, ktorá ťa podrží v obdobiach, keď na teba všade číhajú vírusy. Jedná sa o vitamín C, vitamín D a zinok.
Vitamín C
Vitamín C je jedným z najsilnejších antioxidantov, ktorý chráni bunky pred oxidačným stresom. Je dokázané, že vitamín C dokáže skrátiť dobu nachladnutia a aj zmierniť jeho príznaky. Na Slovensku sa odporúčaná denná dávka pre dospelých pohybuje okolo 100 mg. Avšak pri vzplanutí respiračných ochorení sú potrebné oveľa vyššie dávky, pričom horná tolerovaná hranica u dospelých je až 2 000 mg.
Ideálnou voľbou, ako do tela vitamín C doplniť, je konzumácia zeleniny a ovocia. Nezabúdaj, že podľa odporúčaní by si mal pre dobré zdravie prijať denne približne 500 g zeleniny a ovocia. Niektoré zdroje dokonca uvádzajú až 800 g.
Skvelým zdrojom céčka sú kivi, citrusové ovocie, rakytník, šípky, červená paprika, jahody, papája, brokolica, paradajky či kel. V tomto období je na nezaplatenie kyslá kapusta, ktorá je navyše aj zdrojom probiotík. Tie sú takisto dôležité pre silnú imunitu.
Aké ovocie a zeleninu si vybrať? Čím pestrejšiu škálu ovocných a zeleninových plodov zvolíš, tým lepšie, pretože naše telo zároveň s céčkom získa aj pestrú paletu ďalších živín, vrátane mnohých antioxidantov. Okrem toho céčkom z potravín sa nemôžeš predávkovať, pretože tvoje telo nadbytok tohto vitamínu jednoducho vylúči.
Vitamín D
Ak si od jari do jesene trávil každý deň aspoň 30 minút na slnečnom svetle bez opaľovacieho krému, svojmu telu si zabezpečil dostatok vitamínu D. S najväčšou pravdepodobnosťou si dokonca vytvorilo aj zásobu, ktorá mu vydrží niekoľko týždňov.
Pravdou je, že rezervy déčka v organizme sú obmedzené, aj preto väčšina populácie trpí deficitom tohto vitamínu. Od neskorej jesene do jari slnečné lúče neobsahujú dostatok UVB lúčov, a preto si tvoje telo nedokáže déčko vytvoriť. Čo s tým? Jediným riešením je tento vitamín minimálne počas chladných mesiacov roka suplementovať. Na udržiavanie stabilnej hladiny déčka v tele postačí denne 400 IU, avšak na doplnenie deficitu v tele sa odporúča 1 000 až 2000 IU.
Argumentuješ v duchu tým, že vitamín D možno doplniť aj konzumáciou určitých potravín, ako sú napríklad vajíčka či mlieko? To je síce pravda, avšak využiteľnosť slnečného vitamínu z potravín je niekde na úrovni do 10 percent, čo je žalostne málo.
Zinok
Aj zinok patrí medzi látky, ktoré nie sú v našich jedálnych lístkoch dostatočne zastúpené, pričom je nevyhnutný aj pre silnú obranyschopnosť a pôsobí ako silný antioxidant. Už mierny až stredný nedostatok spôsobuje narušenie funkcií makrofágov a neutrofilov, ktoré sú dôležitou súčasťou nešpecifickej imunity. Odporúčaná denná dávka je 8 – 12 mg.
Medzi výborné zdroje zinku patrí mäso, najmä jahňacie, hovädzie, kuracie a morčacie. Slušné množstvá sú zastúpené i vo vajíčkach, kefíre či jogurte. Avšak tento stopový prvok je aj súčasťou rastlinných potravín, ako sú napríklad cícer, kešu, tekvicové semená či kakao.