Úžasné výsledky štúdie: Omega 3 môžu zachrániť život pacientom bojujúcim s Covid-19
Koronavírus SARS-Co-V-2 spôsobuje akútne respiračné ochorenie Covid-19. To môže byť v horších prípadoch sprevádzané aj pneumóniou (zápalom pľúc) a to až u 30% stredne a ťažko chorých pacientov. V tomto prípade sa ukázali ako veľmi efektívne omega-3 mastné kyseliny s dlhým reťazcom (EPA, DPA, DHA). Vďaka nim je telo schopné zvýšiť schopnosť bunkových membrán brániť sa voči zápalom.
Ako postupovať, aby si sa ešte efektívnejšie chránil pred vírusmi a zápalmi?
Najviac podstatným faktom pri ochorení je rozdiel v reakcii ľudského tela. Rozdiel medzi telom, ktoré je zásobené dostatkom omega-3 mastných kyselín a medzi tým, ktoré ho dostatok nemá. Pri Covid-19 je tento rozdiel tak veľký, že dokonca môže zachrániť aj pacientov život. Tieto vedecké poznatky potvrdila štúdia COMED, ktorej cieľom bolo skúmať možnosti prevencie chronických zápalov.
Ako prebiehala štúdia spojená s Omega-3?
Štúdia bola realizovaná Centrom zdravia, výživy a potravín Štátneho zdravotného ústavu (SZÚ- CPVZ) v spolupráci s fakultnou nemocnicou v Brne. Štúdia bola zároveň reakciou na kampaň českého Ministerstva zdravotníctva zameranú na zlepšenie životného štýlu. Je všeobecne známe, že strava bežných Čechov a Slovákov neobsahuje dostatok protizápalových živín, teda má aj nízky podiel omega-3 mastných kyselín a na druhej strane vysoký obsah omega-6 mastných kyselín.
V Českej republike zomrelo na Covid-19 zhruba 30 000 ľudí, z ktorých mohlo teoreticky ťažký zápal pľúc prežiť aspoň 5 000 z nich, keby dodržiavali výživové odporúčania a ich telá netrpeli nedostatkom omega-3 mastných kyselín.
Pacienti s Covid-19 boli v rámci štúdie na začiatku hospitalizácie rutinne analyzovaní nielen na niečo cez 15 laboratórnych parametrov, ale naviac prešli detailnou diagnostikou celkovo 20 mastných kyselín najviac vyskytujúcich sa v bunkových membránach, pretože tieto hrajú zásadnú rolu v rozvoji primárnych zápalov.
V spolupráci z SZÚ-CZVP a FN Brno sa podarilo preskúmať celkom 217 vzoriek pacientov pozitívne testovaných na Covid-19, z ktorých nakoniec podmienkam praktického výskumu vyhovelo 160 ľudí.
Hlavné zistenia štúdie
Dostatok omega-3 mastných kyselín (EPA, DHA, DPA) zjednodušene povedané pomáha membránam buniek ľudského tela, aby boli odolnejšie voči zápalov, ktoré vyvolávajú útoky vírusov, a to predovšetkým na úrovni pľúc. Štúdia preukázala zásadný rozdiel medzi odolnosťou buniek v tele osôb s dostatkom a naopak nedostatkom omega-3.
Počiatočný stav mastných kyselín v membránach buniek pacienta na začiatku hospitalizácie (konkrétne rovnováha medzi pre a protizápalovými mastnými kyselinami) bol potom porovnaný so zdravotným vývojom pacienta (preživší vs. zosnulí). Mastné kyseliny odrážajú výživový stav za posledné 2 až 4 mesiace. Ľudia, ktorých telo bolo na tom lepšie s obsahom omega-3 mastných kyselín s dlhým reťazcom (EPA, DHA, DPA) v membránach, mali väčšiu šancu prežiť.
Vyjadrenie odborníka
„Štúdia potvrdila hypotézu, že vyššia percentuálna hodnota omega-3, takzvaný omega-3 index viedol k nižšej úmrtnosti pacientov s Covid-19, ktorí obvykle podliehajú zápalu pľúc. Potrebný príjem omega-3 však nemá takmer nikto z českej ani slovenskej populácie. Dá sa ho dosiahnuť, pokiaľ má človek v potrave vysoké dávky tučných rýb, ako sú napríklad losos, makrela a sardinky. Inak nezostáva nič iné, ako konzumovať rybí olej,“ vysvetľuje profesor Jiří Ruprich.
Vhodným variantom dopĺňania omega-3 je tiež dopĺňať ich vo forme kapsúl, ktoré obsahujú vysoko koncentrovanú formu omega-3 mastných kyselín. Odporúčané denné dávkovanie nájdeš pri každom výživovom doplnku na obale produktu.
Podobné výsledky ako táto česká štúdia priniesli i štúdie z USA a Španielska. Tieto taktiež potvrdili, že vyšší obsah omega-3 mastných kyselín v membránach buniek môže preukázateľne predchádzať kritickým stavom i úmrtiu u pacientov s Covid-19.
Avšak aby sme nehovorili len o aktuálne najrozšírenejšej forme ochorenia, je treba spomenúť aj ostatné benefity omega-3 v súvislosti s ochoreniami. Veda už dávno potvrdila rozsiahle pozitívne účinky omega-3 mastných kyselín na celkové zdravie organizmu od prevencie kardiovaskulárnych ochorení až po prevenciu vzniku a liečbu depresií.